tiistai 8. toukokuuta 2012

Hirren vaihtoa ja lattialankkupalapeliä

Kahden hirren vaihto kuistiin aloitettiin tunkkaamalla mökin etuseinä ylös, jotta huonot hirret saatiin pois ja uudet tilalle. Tunkkaamista varten piti tehdä kaikenlaisia tukivirielmiä.
Hirret oli jo valmiiksi sahattu hirren muotoon, mutta niitä piti kuitenkin muotoilla ylemmän hirren ja kivijalan väliin sopiviksi ja tehdä lohenpyrstöliitokset oikean kokoisiksi.


Muotoilu hoituu nykyään nopeiten moottorisahalla. Ennenhän se on tehty kirveellä...


Tässä ensimmäinen hirsi on jo paikallaan, ja sen yläpuolelle tuleva hirsi täytyy varata eli muotoilla uran avulla alapuolella olevaan hirteen sopivaksi.


Uuden ja vanhan hirren liitoskohtaa tilkittiin pellavanauhalla ja liitokseen porattiin reiät tapitusta varten.


Liitoskohta tapitettiin puutapeilla, jotta hirsi ei pääse pullahtamaan paikoiltaan.


Ensimmäinen hirsi on vaihdettu!Tässä molemmat hirret valmiina!
Kuva kuistin rossipohjasta.


Kuistin vanhat pontittomat lankut hiottiin. Siitä sitten alkoikin palapelin kasaaminen, koska lankut eivät sopineet enää vanhoille paikoilleen ja niitä piti lyhentää ja osaa kaventaa.

Hirsiä vaihdettaessa oven karmeista piti sahata palat pois... Taitaa olla uusien karmien teko edessä (tai sitte vaan mennään siitä mistä aita on matalin ja pannaan vain pienet lisäpuupalat tuonne alas :D )
Vintille vievie portaiden takana olevaan tilaan lankut eivät riittäneet, ja tilalle tulee joku levynpala niin kuin siellä alunperin olikin. Tässä lattiaa vielä vähän sommitellaan...Kuistin lattia valmiina!
E&M

2 kommenttia:

  1. Kiitos havainnollisesta esityksestä! Meilläkin saattaa olla hirrenvaihtoa tiedossa ensi kesänä, ikkunoiden aluset ainakin märät...

    VastaaPoista
  2. Hieno blogi teillä ja todella mielenkiintoinen projekti!! Tätä täytyy jäädä seuraamaan ja todella upeita kalusteita teillä siellä! Oikein mukavaa ja touhukasta kesää!

    VastaaPoista