sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

"Pieni pintaremontti" alkakoon

Syyskuussa aloitettiinkin sitten sisätilojen kunnostaminen. Sisältä kanneettiin säästettävät tavarat talteen. Sitten päästiinkin repimään niitä seinäpaneeleja pois. Remontinhan piti alunperin loppua paneelien irrottamiseen, mutta jostain kumman syystä remontti sitten lähtikin vähän käsistä ja laajeni koko mökkiä koskevaksi. :)

Paneelit irrotettiin ensimmäisenä tuvasta. Päätettiin M:n kanssa kuitenkin kurkistaa, millainen seinäpinta kaikkien levyjen alta paljastuu. Mielenkiintoisinta kuitenkin oli, että purkaminen satuttiin vahingossa aloittamaan juuri siitä kohtaa seinästä, josta paljastui vanha hevosmuurahaisten pesä! Tämä kyseinen seinä on siis tuvan ja ison makuukamarin välissä. Hevosmuurahaisethan ovat niitä isoja n. 1,5 cm mittaisia jättiläismurkkuja, jotka purevat pirun lujaa ja tekevät pesänsä mielellään puun sisälle kaivaen sinne onkaloita. Niitä näkyi tallustelemassa aina siellä täällä mökkiä ja pelättiinkin niillä olevan pesä jossakin. Noh... ne olivat siis päättäneet tehdä pesänsä hirsiseinään! Aluksi näky oli järkytys, kun valo kajasti syödystä hirrestä läpi, mutta toisaalta se on luonnon oma taideteos. Lopulta juttu vain nauratti, ja parasta olisi jos pesä olisi ollut vähän keskemmällä eikä ihan niin ovenpielessä, niin sen olisi voinut kehystää! Olisi tullut aika persoonallinen taulu :). Tämä taitaa olla ihan eka kuva murkkutaiteesta höystettynä varmuuden vuoksi muurahaismyrkyllä.


Tämä kuva on makuuhuoneen puolelta.


Koska alta paljastui tollanen ylläri, niin se antoi sitten syyn avata kaikki seinät uuden murkkupesän pelossa. Mitään muuta pesää ei kuitenkaan löytynyt, vaan esiin tuli enemmän tai vähemmän hyväkuntoista hirttä. Hirsien esiinsaamisessa oli kyllä oma työnsä, sillä muovipaneelien alla oli vaihdellen ohutta kovalevyä, jonka alla tapetoitua vanhaa haperoa lastulevyä, jonka alla aikanaan seinään kosteana pingotettua ja miljoonalla pienellä käsintaotulla pinkopahvinaulalla kiinnitetty pinkopahvia.

Tässä vuorostaan kuva siitä millaiselta esimerkiksi makuuhuoneessa näytti kun koko seinän peittävä paneeli oli poistettu. Voi päätellä, että ikkunat ovat joskus vuotaneet ja paneeli hiottanut seiniä.


Eri huoneista paljastuikin sitten eri kunnossa olevaa hirsiseinää, tummasta vaaleaan hirteen (tummunut jotain hometta?), kirvellä piiluttua ja sahalla sahattua, pellavalla tai sammalella tilkittyjä. Tässäpä kuvia eri huoneiden seinistä.

Kuvakulma pihanovelta kuistiin. Vasemmalla tuvanovi ja oikealla pikkumakkarin ovi.



Hellannurkasta katsottuna. Etenkin nuo alahirret ovat tummia, melkein kuin sisällä olisi aikoinaan ollut savusauna. Nokea se ei kuitenkaan ole, vaan kenties jotain puuta tummentavaa homesientä... ovat ne kylläpinnasta vähän haperojaki eli ei ihan priimaa hirttä.



Tuvasta myös, mutta tällä kertaa makuuhuoneeseen päin.



Makuuhuoneen ja keittiönvälisestä ovesta kuvattuna makuuhuoneeseen päin.

Pikkumakuuhuoneen seinät ovat varmaan parhaimmassa kunnossa. Tämä kuva otettu silloin, kun remppa oli levinnyt jo lattioihin. Siitä myöhemmin lisää...

Sammaltilkettä...


 ... ja pellavanauhaa...




E&M


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti