sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Sisähommia

 Kunnon pakkasten alettua ollaan enimmäkseen pysytelty sisätiloissa ja yritetty saada tupaa kuntoon. Sisätilojen fiksaus alkoi enne lumien tuloa ikkunoiden vaihdolla. Tuvassa alkuperäiset ikkunat oli oikeastaan ihan samanlaiset kuin nämä "uudet", mutta huonokuntoisemmat ja osa laseista oli säröillä. Nämä klasit haettiin lähialuuelta käytettyinä 50€/6 kpl. Oltais tietenkin haluttu sellaiset oikeesti vanhanaikaiset, mutta niitä ei oikein meinannut löytyä mistään...tyydyttiin sitten näihin.

Tässä siis ikkuna irti.


Ja ikkuna poissa myös keskimakuuhuoneesta. Tuvassa on kaksi tämänkokoista ikkunaa ja keskimakkarissa yksi. Onhan sielä tietenkin lisäksi se kapeampi ikkuna, johon tulee 3-ruutuiset lasit, mutta se on alkuperäinen  ja ihan ok, joten mitäs sitä vaihtamaan.


 Tässä sitten "uusi" ikkuna paikallaan.


 Ikkunan alaosan ja hirren väliin jäi tuollainen mieletön rako. Siihen sai kunnolla umpata pellavarivettä, jotta sai sen tukittua.


 Tässä rako siis tukittu pellavalla. Ylhäälle jäi lähes yhtä suuri väli, reunoille vähän pienempi.


 Koko syksyn ajan ollaan pidetty sisätiloissa valakiaa pesässä. Kyllähän sen jonkin verran lämpöä tuo ja saa ainakin makkarat paistettua. Tammikuun aikana 2012 ei kovilla pakkasilla olla mökillä edes oltu, sillä on vähän turhaa yrittää lämmittää falskaavaa taloa esim. -20 asteen pakkasessa... Ja vähän turhan rajua hellalle/savupiippusysteemeillekkin ettei vaan mikään paikka halkea ja päästä kipinää välikaton sahanpuruun.


 Kun saatiin ikkunat kohdilleen, ruvettiin suunnittelemaan ikkuna-ja ovilistoja. Haaveiltiin hienoista krumeluurilistoista ja käytiin jo kaupassa katsomassakin niitä, mutta kun laskettiin lopullinen hinta n. 60 metrille listaa, päädyttiin tekemään listat itse.

Eräs tuttu sitten myi meille lautaa, josta höylättiin samanlevyiset listat niin ikkunoihin kuin oviin.
Pihalla oli "vain" -10 astetta kun päätettiin tuo höyläysoperaatio suorittaa :D. Muutama tunti siinä meni, mutta saatiimpa listat. Nuukina tietenkin kerättiin talteen nuo höyläyspurut vessan kuivikkeeksi!

Tässä on sitten ikkunalistat kiinni ja maalaamattomina. Leveys 10 cm, paksuus 1 cm. Listat kiinnitettiin viimeistelynaulaimella.


 Maalattiin listat raikkaan valkoisella, vaikka maalimyyjä suositteli kermanvalkoista. Tämä puhtaan valkoinen kuitenkin raikastaa tummaa tupaa enemmän, kuin valmiiksi likaisen valkoinen kermansävy. Maalattiin myös tuvan ja keskimakuuhuoneen katto samalla valoisella.


 Tästä kuvasta näkeekin, miten kivasti uusi valkoinen maali raikastaa, etenkin kun vertailukohteena on oven vanha ja nuhjuuntunut kellertävä valkoinen maali.


Alkaa näyttää jo kivalta!


Tuvan hellan betonilaatasta lohkesi silloin lattiaa kaivettaessa pala. Valettiin siihen uutta betonia...


Ja paikkailtiin lattialankkujen lohkeamia ja koloja ohuilla vaneeripaloilla.


 E osti yksityiseltä tuollaisen 40-luvun korkoos- eli yli- eli kerronssängyn tai sänkyradin, joka sopii mökille ku nenä päähän. Alasänky on vielä levitettävää mallia!

Toisaalta tuossa olis tilaa laittaa vaikka sellaisen kolmikerroksisen sängynkin... Sellaisia ei kyllä taida tulla vastaan muutakuin museoissa, joten täytyy varmaan itse joskus tehdä sellainen. Jos ja kun joskus saadaan oma tupa, niin tämä sänky saa sielä paikan ja mökille pitää keksiä sitten uusi kerrossänky.

Mutta pitihän sitä tietenkin testata sängyn kestävyyttä ja sitä miten vanhat kantturat pääsee kiipeämään yläsänkyyn :D Istuttiin yläsängyssä yhtä aikaa, joten kyllä se nyt ainakin sen reilun 160 kg kestää :D:D

Kuvassa sängyn onnellinen omistaja...


 ja sen varaomistaja :).Että näin. Seuraavaksi vuorossa on valmiina ostettujen lattialistojen kiinnitys, lattian maalaus (väristä käydään vielä hienoista vääntöä), hellan maalaus ja fiksailu ja sitten tupa on valmis. Keskimakuuhuoneelle sama juttu, paitsi sielä pitää vielä pestä hirret. Tuvassa se on jo tehty.E&M

2 kommenttia:

  1. Kerrossänkynne on niin kaunis, ettei minulla riitä sanat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidän siitä itsekin kovasti. Nyt vain odotellaan kesän leppeitä ilmoja, jotta tarkenee kerrossängyssä nukkua ja suunnitella mitä sitä sitten korjaisi :)

      Poista